Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 4 common:people_all_forms

День вишиванки

Date: 19 травня 2021 о 21:00
33 view

Одягнімо, друже, вишиванки –
Наш чарівний український стрій!

Вишиванка – це не тільки елемент українського національного одягу, а й символ та оберіг нашого народу, а тому, одягнувши цю святиню, відчуваєш себе захищеним і гордим, що ти – українець. Чому саме сьогодні ми з вами  знову згадуємо про наш традиційний талісман, про вишиванку?
А тому, що сьогодні, у третій четвер травня, всі українці світу святкують День вишиванки. Цьому святу сьогодні 15 років.

Вперше акція «День вишиванки» була організована студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк у 2007 році. Вона зауважила, що студенти досить часто одягають вишиванки на заняття, і одного разу спілкуючись на перерві з друзями запропонувала одногрупникам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. У перший рік свята у 2007 році вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Вишиванка – це етнографічна назва традиційної української сорочки, прикрашеної вишитим візерунком, яка відома в багатьох куточках Земної кулі і є предметом художнього декоративно-ужиткового мистецтва. За наявними археологічними даними час виникнення вишиванки сягає в сиву давнину.

Так, відомий „батько історії” Геродот, оповідаючи про побут і умови існування стародавніх скіфських народів, звертав особливу увагу на традиційний костюм скіфів, одним їх характерних елементів якого була сорочка прикрашена хитромудрим вишитим узором.

В манускриптах, датованих Х століттям, згадується про купців – арабів, що зустріли народність – русів – одягнених у вишитий одяг. При археологічних розкопках на території Черкаської області (центральна Україна), були знайдені костюм і вишита сорочка, приблизний час виготовлення яких IV століття.

Крім цього, серед вчених дослідників старовини побутує думка, що виникнення вишиванки, використані для оздоблення візерунки і знаки аналогічні з орнаментальними малюнками, які збереглися на предметах побуту (посуді, меблів) древніх українців. Так само вишиті сорочки користувалися великою популярністю в часи трипільської культури та в часи неоліту.

Згідно давньої української традиції, забезпечували сім'ю одягом, прикрашали його своєрідними візерунками виключно жінки. Своє вміння і майстерність вони передавали від матері – доньці, від бабусі - онуці, свято оберігаючи сімейні секрети майстерності.

Кожна область, кожний район, а іноді й окреме селище мають свої притаманні лише їм техніки нанесення і виконання візерунка, використання певних колірних поєднань і орнаментальних мотивів.


Свято дня вишиванки у Грушовецькому НВК розпочалося дуже яскраво: ще зранку школа замайоріла найрізноманітнішими кольорами та узорами на вишиванках учнів, педагогів, працівників закладу. Кожен узор – особливий, бо він ваш, ваш генетичний код, який інформує про палку вашу любов до України, її культури та історії. Бережіть та передавайте з покоління в покоління цінність вишитої сорочки, українського національного одягу, одягайте його не тільки на свято, а й у будень, пишайтесь, що ви козацького роду!

https://grushovetskiynvk.e-schools.info/photoalbum/96911

Comments:
Only authorized users can leave comments.